Najsmaczniejsze gofry z bitą śmietaną

gofry z bitą śmietanąWszyscy lubimy jeść suche gofry ale najlepsze są niewątpliwie z bitą śmietaną. Niewiele trzeba, by przyrządzić wykwintny deser, który nie tylko pięknie wygląda, ale i świetnie smakuje. Na takie wyśmienite specjały wcale nie musimy się wybierać z rodziną do restauracji czy budki. Pyszne gofry z bitą śmietaną robi się szybko i łatwo. Potrzebne składniki zwykle mamy już w lodówce.

Domowe gofry z bitą śmietaną są zdrowe, cieszą oko swym wyglądem i pieszczą zmysły smakiem. Idealnie nadają się na towarzyskie spotkanie, podwieczorek czy urodziny dziecka. Małe co nieco zachwyci z pewnością każdego. Zanim przystąpimy do ich przygotowania, zwróćmy jednak uwagę na kilka istotnych rzeczy.

  • Do dekoracji gofrów zróbmy bitą śmietanę domowej roboty. Jest ona znacznie zdrowsza niż ta ze sklepu, gdyż nie zawiera sztucznych konserwantów, polepszaczy i zagęszczaczy.
  • Przygotowując wyśmienity powinniśmy również pamiętać o tym, że jeśli decydujemy się na słodkie ciasto gofrowe, nie dodajmy już cukru do bitej śmietany. I odwrotnie. Inaczej gofry staną się ciężkie, mdłe i „mulące”, a tego z pewnością chcemy uniknąć.
  • Najlepiej smakują świeże gofry, które zaraz po upieczeniu postawimy na stojąco. Są wtedy chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku.
  • Śmietanę nakładamy zaraz przed podaniem, inaczej gofry nawilgną i będą „gumowe”.

Jak zrobić puszystą bitą śmietanę domowej roboty? 1/2 litra schłodzonej śmietany (koniecznie 30 lub 36) wlewamy do metalowej miski lub garnka.  Miksujemy ją aż trochę zgęstnieje i dodajemy 3-4 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i kilka kropel soku z cytryny. Całość miksujemy do czasu, aż śmietana będzie tak sztywna, że przewrócenie miski do góry dnem, nie spowoduje jej wypadnięcia.

Najprostszy i najtańszy przepis na rewelacyjne gofry z bitą śmietaną

gofry z bitą śmietaną i malinamiCiasto (na 6 porcji)

  •  1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki masła .

Sposób wykonania:
Masło roztapiamy na płynną masę. Do garnka przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia, jajka, wlewamy wodę, mleko, masło i miksujemy do uzyskania ciasta o konsystencji kremu. Odstawiamy je na kilka minut. W między czasie rozgrzewamy gofrownicę. Wlewamy po trochę ciasta i pieczemy gofry na lekko brązowy kolor około 3 minuty i gotowe. Smacznego!