Gofry belgijskie waniliowe z cukrem trzcinowym

gofry belgijskiePodróżom, również tym kulinarnym, sprzyja przede wszystkim ciepłe upalne lato. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by i w zimowe, chłodne dni skusić się na smakołyki z innych, niż polska, kuchni. Proponujemy gofry prosto z Belgii. Smaczne, o pięknym złocistym kolorze, z wierzchu delikatnie chrupiące a wewnątrz aksamitnie miękkie. Ten, kto raz ich spróbował, nie zapomni ich rewelacyjnego, karmelowego smaku. Są narodowym przysmakiem belgijskim, który podbił serca nie tylko Polaków.

W czym tkwi tajemnica przepysznych, kremowych gofrów belgijskich, czy jak kto woli gofrów z Liege? Przede wszystkim w niespotykanym u nas cukrze perłowym, który nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Niektóre cukiernie sprowadzają go specjalnie z Belgii. Nam pozostaje zamiast specjalnego cukru, użyć brązowego cukru trzcinowego.

Ciasto na gofry po Belgijsku jest ciastem drożdżowym, zatem zrobienie go zajmuje więcej czasu niż wykonanie masy gofrowej z mąki pełnoziarnistej czy zwykłej, białej. Przyrządzenie deseru naszych zachodnich sąsiadów wymaga także dużej cierpliwości ale efekt przechodzi nasze najśmielsze oczekiwania. Słodkie, maślane, aromatyczne i apetyczne gofry belgijskie to prawdziwe „niebo w gębie”.

Sprawdzony przepis na doskonałe gofry belgijskie:

  • Składniki:
    - 1.5 szklanki mleka,
    - 4 łyżki masła,
    - 2 jajka,
    - szklanka mąki pszennej,
    - 20g drożdży,
    - szczypta soli,
    - 1.5 łyżeczki cukru waniliowego,
    - 4 łyżki ciemnego cukru trzcinowego o grubych ziarnach (muscovado).
  • Sposób przyrządzenia:gofry waniliowe
    Mleko należy podgrzać, tak by było gorące, ale się nie gotowało. Przelewamy je do dużego garnka lub miski (weźmy pod uwagę fakt, że rosnące ciasto może nam wypłynąć z płytkiego naczynia). Dodajemy trochę soli, masło i cukier waniliowy. Składniki te należy wymieszać zdecydowanym i energicznym ruchem. Następnie wrzucamy żółtka, cukier i mąkę. Wszystko to znów mieszamy. W powstałym cieście mogą pozostać grudki cukru. Na koniec ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy, mieszając delikatnie całość. Naczynie nakrywamy folią spożywczą lub ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto nakładamy na rozgrzaną blachę gofrownicy łyżką. Pieczemy około 6 minut.

Najlepsze gofry wychodzą wtedy, gdy wyrobione ciasto pozostawimy w lodówce na co najmniej 6-7 godzin. Życzymy smacznego!