Drożdżowe gofry

Z odpowiednio przyrządzonych gofrów z różnymi dodatkami można skomponować świetne śniadanie czy rewelacyjny podwieczorek lub deser. Orzeźwiające, słodkawe przysmaki będą idealne w letnie popołudnie czy zimowy wieczór.

Na forach internetowych czy w książkach kucharskich znajdziemy różne, ciekawe przepisy na gofry drożdżowe (np. z płatków owsianych). W zasadzie wszystko zależy od tego, jakie smaki i dodatki preferujemy. W ostatnim czasie popularne stały się pyszne gofry z Liege (belgijskie). Receptura naszych zachodnich sąsiadów wymaga jednak użycia specjalnego rodzaju karmelowego cukru, którego u nas dostać nie można. Nie do końca więc, mimo dobrych chęci, nasze wypieki możemy nazwać goframi z Liege. Mamy za to wiele sprawdzonych, rodzimych przepisów, z których możemy łatwo przygotować najlepsze gofry drożdżowe. Niezwykle smaczne i sycące są świetnym pomysłem na szybkie i pożywne śniadanie.

Tradycyjne, klasyczne gofry drożdżowe
Przepisów na nie znajdziemy wiele zarówno na portalach internetowych, gazetach dla kobiet jak i książeczkach kucharskich. Przyznać jednak trzeba, że nie zawsze wychodzą one puszyste i dobre. Często są za to niedopieczone, miękkie i bardziej przypominają gumę niż pyszny deser. Mamy jednak na to radę. Podajemy prosty i sprawdzony przepis na domowe gofry drożdżowe. Dzięki niemu będziemy mogli rozkoszować się wspaniałym smakiem świetnie wyrobionego (nie za twardego i nie za miękkiego) ciasta oraz wspaniałym aromatem wanilii.

Składniki na 9 gofrów: 2 szklanki mleka, 8 łyżek dobrego masła, 2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, paczka drożdży (mała), łyżka cukru, szczypta soli.

Wykonanie: masło roztopić w garnku, dodać mleko delikatnie mieszając, w drugim naczyniu połączyć mąkę, cukier, sól, drożdże. Wszystko połączyć i zmiksować. Na koniec dodać roztrzepane jajka i znów wymieszać. Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki na 7-10 godzin. Piec około 6 minut w zależności od mocy gofrownicy.

Gofry drożdżowe z bananami lub migdałami
Świetna propozycja posiłku w porze deserowej. Rewelacyjnie nadają się do kawy i genialnie smakują.

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 2 opakowania drożdży, 1.5 szklanki mleka, 3 banany, 4 jajka, 5 łyżek masła prawdziwego (nie margaryny).

Sposób przyrządzenia: rozpuść masło i dodaj do niego mleko. Wszystko podgrzej (nie gotuj!). W dużym naczyniu wymieszaj suche składniki, wlewaj powoli mleko i wyrabiaj ciasto. Następnie wbijaj po jednym jajku, cały czas zagniatając ciasto. Gotowe odłóż pod przykryciem w chłodne i suche miejsce na kilka godzin aż wyrośnie. Potem dodaj kawałeczki bananów, zagnieć ponownie i gotowe!