Ciasto na chrupiące gofry jak z budki

Pewnie nie raz zdarzyło ci się zrobić gofry, których smak i wygląd cię nie zadowoliły. Zamiast chrupiące, wyszły miękkie i ciągnące się. Być może to zniechęciło cię do ich przyrządzania. Podpowiemy ci co zrobić, żeby gofry były chrupkie i pyszne jak te kupowane w budce nad morzem. Podamy ci również  sprawdzony i rewelacyjny przepis na ciasto, z którego będziesz mógł upiec świeżutkie, chrupiące placuszki.

Jeśli chcesz, by gofry wychodziły lekkie i kruche, musisz pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Choć z pozoru mogą się one wydawać błahe i nieistotne, w rzeczywistości naprawdę wiele od nich zależy. Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?

  • Przede wszystkim sprawdź, jaką moc ma twoja gofrownica. Jeśli jeszcze się w nią nie zaopatrzyłaś/eś weź pod uwagę, że urządzenia mające poniżej 1000W mogą nie sprostać zadaniu. W efekcie w najlepszym wypadku dostaniesz naleśnik zamiast gofra, w najgorszym – gofry zamiast ładnie się  przypiec, będą niedopieczone, „surowe”.
  • Po upieczeniu gofrów nie układamy jeden na drugim na talerzu, gdyż zrobią się miękkie i gumowe. Najlepiej położyć je na metalowym ruszcie, koniecznie na stojąco tak, by ze wszystkich stron miały dostęp powietrza.
  • Jeśli mimo zastosowania się do dwóch poprzednich rad gofry nadal nie wychodzą kruche, warto spróbować dodać do nich odrobinę wody mineralnej lub śmietany albo zamiast mleka użyć wody. Mleko sprawia bowiem, że gofry są nie tylko ciemniejsze ale i bardziej miękkie.
  • Gofry staną się chrupiące i kruche wtedy, gdy ciasto będzie gęste (ale takie, by spływało z łyżki).
  • To, czy gofry wyjdą puszyste i chrupiące, zależy również od tego, z jakiego przepisu korzystamy. Ważne są zarówno składniki  jak i kolejność wykonywanych czynności.

Sprawdzony i prosty przepis na wyśmienite, chrupkie gofry

Składniki na 8-9 gofrów: 2 jajka, 80 ml oleju, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, 1/4 szklanki wody mineralnej, szczypta soli, cukier waniliowy.

Wykonanie: najważniejsze jest to, by oddzielić żółtka od białek . Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka natomiast miksujemy z resztą składników do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy do niej białka i mieszamy powolnymi ruchami. Pieczemy ok. 4 minuty. Podawać z ulubionymi, słodkimi dodatkami.